Velg denne kapteinen til Gameweek 10 i Fantasy Premier League

Skrevet av Andreas Ringstad-Holmsen

Dersom FPL hadde hatt en historiebok ville forrige runde trolig fått sitt eget kapittel. Her ble det ekstreme utslag.

Kapteinsanalysen herfra kokte ned til to spillere – Romelu Lukaku som hadde den beste kampen og Mohamed Salah som var i best form. Den vurderingen gikk hårfint i førstnevntes favør. Så ble belgieren skadet samme kveld og ble erklært ute av runden. Bindet vårt havnet da hos Salah. Det ga småpene 48 poeng.

Erstatteren til Lukaku på topp, Kai Havertz, klarte kunststykket å spille spiss på et lag som scorer syv mål uten å være involvert i målpoeng. Det var imidlertid andre som leverte bemerkelsesverdige prestasjoner – men med positivt fortegn. Mason Mount for eksempel, som lå i mellomrommet bak nevnte Havertz, leverte samme poengsum som Salah.

Blir GW10 like vill? Antageligvis ikke, men hvem vet. Her får du vår kapteinsanalyse for Gameweek 10.

Mohamed Salah (BRI)

Pris: 12,9m

Eierandel: 68,6%

Poengform: 17-3-10-8-12-7-13-13-24

I artikkelen forrige uke stilte jeg følgende spørsmål: Har han noen gang vært bedre? Etter oppvisningen på Old Trafford blir ikke spørsmålet mindre aktuelt. Riktignok var Luke Shaw i det ekstremt gavmilde hjørnet, men Salah leverer på et skyhøyt nivå om dagen. Duellen Salah-Ronaldo ble en «snakkis» før kampen, men ute på gressmatta var det såpass rått parti at det nærmest fremsto pinlig at det i det hele tatt hadde vært et tema.

Poengrekken han har så langt taler for seg selv. Salah ligger øverst med god margin på «expected goals», sjanser skapt, skudd på mål per kamp og han er toppscorer i ligaen med ti mål på ni kamper. Det finnes i det hele tatt få argumenter mot å sette kapteinsbindet på Salah i de fleste – om ikke alle – runder fremover.

Brighton har sett bunnsolide ut denne sesongen og defensivt har det vært meget bra hele kalenderåret. Mot Manchester City fikk de det imidlertid tøft – og slapp til uvanlig mye. Faktisk såpass mye at Robert Sanchez for en gang skyld måtte levere noen redninger. Et av argumentene mot han som keeper på FPL har vært at han aldri får bonuspoeng. I forrige runde slapp han inn fire mål og fikk to bonuspoeng.

Liverpool står nå med 27 scoringer på ni runder. Neste på lista er Chelsea med 23 mål og Manchester City med 20 mål. Liverpool har en «expected goals» på 24,59, mens Chelsea som har scoret nest flest mål til sammenligning har 16,55. Det viser at målene ikke er noen tilfeldighet. Klopp har virkelig fått fart på Liverpool igjen denne sesongen, etter en noe mer varierende fjorårssesong.

Jeg tror kvalitetene til Liverpool fremover på banen gjør at Brighton-forsvaret ikke vil klare å stå imot og spår at det vil bli minst tre mål til de rødkledde. Da er sannsynligheten skyhøy for at Salah er involvert.

Kevin De Bruyne (CRY)

Pris: 12,0m

Eierandel: 4,0%

Poengform: 1-0-0-0-1-3-8-11-1

Pep Guardiola er gaven som aldri slutter å gi. Forrige runde var det Kevin De Bruyne som ble offer for hans rullering – og havnet på benken fra start. Derfor vil han nok også havne litt i skyggen for mange denne runden. Eierandelen er lav og blant den lave eierandelen er det nok få som vil tørre å gi han kapteinsbindet.

Etter min mening er han imidlertid et godt alternativ denne runden – og særlig siden det ble benk sist. Da må det vel være bankers at han starter denne? Eller? Sikker kan man aldri være, men jeg hadde vært villig til å satse noen hundrelapper på det, for å si det sånn.

Selv om Liverpool har de klart beste offensive tallene så langt, er Manchester City utvilsomt nest best. De har scoret 20 mål på ni kamper, men har faktisk en «expected goals» på 21,46. Crystal Palace derimot har sett gode ut så langt denne sesongen, og fått mindre poeng enn fortjent. Det gjenspeiles i tallene både offensivt og defensivt. Patrick Vieira sitt lag har sluppet inn 14 mål, men har en «expected goals against» på kun 10,35.

Manchester City på Etihad pleier å bety mange mål til hjemmelaget. De scoret riktignok bare to mot Burnley sist og spilte 0-0 mot Southampton tidligere, men både Arsenal og Norwich måtte reise hjem med fem baklengs i sekken. Trolig lander vi et sted midt imellom her. Kevin De Bruyne har Premier Leagues beste høyrefot og er definitivt kapabel til å levere både målgivende og mål i denne kampen.

Phil Foden (CRY)

Pris: 8,1m

Eierandel: 9,9%

Poengform: 0-0-0-0-1-3-7-6-18

Manchester City har to gode kapteinsvalg denne runden. Phil Foden har vært meget god siden han fikk starte på Anfield og har levert målpoeng i de tre siste kampene. Med Ferran Torres ute med skade har han mindre konkurranse enn vanlig og får mye spilletid lengst fremme i banen som en såkalt «falsk nier».

Både Foden og De Bruyne vil trolig være involvert i det meste som skjer fremover på banen hvis begge starter kampen. Rotasjonsfaren er nok noe større på Foden enn De Bruyne til denne, siden Foden startet forrige ligakamp. Her bør man følge med på hvem som starter for Manchester City i ligacupen onsdag kveld.

Differensial for Gameweek 10

Mason Mount (new)

Pris: 7,5m

Eierandel: 14,3%

Poengform: 6-6-2-0-1-0-1-1-24

Selv om eierandelen er høyere på Mason Mount enn både Kevin De Bruyne og Phil Foden, vil jeg tro at de fleste vil sette kapteinsbindet på Salah eller en City-spiller. Det er også farlig å jage forrige rundes poeng og som vi ser på historikken til Mount er det først forrige runde det kom en skikkelig leveranse. Samtidig skal det ikke undervurderes hvilken selvtillit en ung spiller som Mount får av en slik kamp og han viste i fjor at han er kapabel til å levere både scoringer og målgivende.

Newcastle har sluppet inn 20 mål så langt og det er kun Norwich som har sluppet inn flere. Det er det samme når det kommer til «expected goals against», så Chelsea har på papiret en nesten like god kamp som sist runde. Samtidig er det forskjell på hjemme og borte. At Chelsea kommer til å score er jeg imidlertid nesten helt sikker på.

 

Kaptein for Gameweek 10

Jeg vurderte å sette opp Harry Kane som en differensial denne runden, men Spurs sprudler ikke akkurat offensivt om dagen. Null skudd på mål i andre omgang mot West Ham vitner ikke om noen målfest kommende lørdag. Hva slags Manchester United som møter opp er også helt i det blå. Uansett blir det helt uvesentlig. Det er egentlig kun to fornuftige veier å gå denne runden. Enten velger du Salah eller så tar du en Man City-spiller.

Og det valget er heller ikke altfor vanskelig. Salah sin form er umulig å ignorere. Den beste spilleren i Premier League for øyeblikket. Liverpool har også de beste offensive tallene som lag. Så lenge han er i den formen han er i nå, må det noe helt spesielt til for å gi en annen spiller kapteinsbindet.

Kaptein for Gameweek 10: Mohammed Salah  (12.9m)