Kapteinsanalyse til Gameweek 11

Skrevet av Jonas Otto Jensen

De aller fleste satt kapteinsbindet på Mohamed Salah forrige runde etter hans utrolige form den siste tiden. Det ble dog kun fem poeng på egypteren i 2-2-kampen mot Brighton. I en runde hvor flere kanoner skuffet, leverte forsvarsspillerne enorme poengsummer. Tre forsvarsspillere sto på pallen som de med høyest poengsum denne runden, med Reece James i spissen med sine 21 poeng. Cristiano Ronaldo leverte også varene, og fikk med seg pene 12 poeng. Men hvem skal man velge denne runden? Er Salah fortsatt like hot eller skal man se bakover på banen? Følg med! 

Mohamed Salah (whu)

Pris: 12.9m
Eierandel: 71.3%
Poengform: 7 – 13 – 13 – 24 – 5

Kun fem poeng forrige runde, samt null målinvolveringer i onsdagens Champion League-runde overskygger ikke vingens enorme poengform. Etter hans herjinger på Old Trafford ble det en litt roligere affære mot Brighton, og det ble kun én målgivende pasning.

Dersom vi ser på xG (expected goals/forventede mål) og xA (expected assists/forventede målgivende) troner Salah fortsatt høyest her av samtlige spillere, ikke overraskende. Dette er en statistikk som en ikke kan overse når man bytter bindet på en spiller kommende runde i FPL. Denne statistikken kommer nok juvelen fra Egypt til å toppe hele sesongen tror jeg.

West Ham har sluppet inn tre mål på deres fire siste Premier League-kamper, og står med to rene bur på disse kampene. David Moyes har virkelig fått sving på West Ham, og Londonklubben ser ut til virkelig å være en seriøs topp 4-kandidat i årets sesong. Mohamed Salah skal nok likevel komme seg til både en og to sjanser. Flere trenger han ikke!

Ben Chilwell – BUR (H)

Pris: 6m
Eierandel: 18.4%
Poengform: 8 – 15 – 12 – 8

En forsvarsspiller som kaptein tenker du? Ja tenker jeg! Benjamin har etter alle solemerker kapret plassen fra Marcos Alonso, og står med returns i alle sine kamper for Chelsea denne sesongen. I midtukekampen mot Malmö i Champions League satt backen hele kampen på benken, noe som er meget gode nyheter for alle Chilwell-eiere.

Tre rene bur, tre mål og fem bonuspoeng er fasit på kun 360 spilte minutter. London-laget har kun sluppet inn tre (!) mål i årets sesong, og de scorer tredje lavest på xGA (expected goals against/forventet mål imot). Dette forteller oss at de kanskje overprester en del ved å kun ha sluppet inn tre mål, men med formmålvakt Edouard Mendy mellom stengene er ikke dette tilfeldig.  Syv rene bur på ti kamper er status så langt i sesongen, noe som er meget meget imponerende. Dette er også en trend som etter alle solemerker kommer til å fortsette mot Burnley, tror jeg.

En har aldri vært i tvil om Chelsea sin høye rene bur-sannsynlighet under Thomas Tuchel, spørsmålet har bare vært hvilke backer som er spikret i laget. Tidligere i sesongen var det kun midtstoppere som var spikret, men nå ser det ut som at Chilwell er mannen å se til både for rene bur og ikke minst målpoeng.

Burnley har scoret ti mål på de ti første kampene, og det er kun Tottenham, Norwich og Southampton som har færre nettkjenninger.

Differensial for Gameweek 8

Sadio Mané – WHU (B)

Pris: 11.9m
Eierandel: 3.9%
Poengform: 2 – 7 – 8 – 1 – 7

Senegaleseren har hatt en veldig god sesong, og han har vært under radaren til de aller fleste. Han står bokført med hele seks mål og én målgivende pasning i årets sesong, noe som har blitt overskygget av Mohamed Salah sin monsterstart på sesongen.

Om vi ser på xG (expected goals/forventede mål) er det kun Michail Antonio og Mohamed Salah som scorer høyere enn lynvingen her. Det samme gjelder med store sjanser. Om vi flytter fokuset til skudd innenfor 16-meteren er det de samme to som troner over Mané sammen med Ronaldo, men ikke fler. Dette forteller oss at senegaleseren er å regne med i årets sesong og fint kan prøves dersom du ønsker en annen som kaptein enn hans lagkamerat Mohamed Salah.

Rundens kaptein

Til tross for at han «kun har levert én målgivende pasning på hans to siste kamper (Brighton & Atletico Madrid), er Mohamed Salah likevel det heteste navnet når det kommer til valg av kaptein denne runden. Egypteren er verdens heteste fotballspiller om dagen, så selv om Liverpool møter et drillet West Ham skal Salah likevel få sjansene sine.

Ben Chilwell kan fort gi en meget god rundescore dersom ting klaffer, men det er rett og slett tryggere å velge Mohamed Salah. Taket hans er høyere denne runden tror jeg. Egypteren er en av, om ikke, verdens beste spiller om dagen, og så lenge han går på vannet slik han gjør om dagen er det ingen grunn til å ikke velge Salah som kaptein.

Kaptein for Gameweek 11: Mohamed Salah (whu)