Dette bør du gjøre med keeperplassen i Fantasy Premier League

Skrevet av Jonas Otto Jensen

Utslagene er ikke alltid altfor store om en ser topp fem målvakter med flest poeng etter 38 runder i en gjennomsnittlig FPL-sesong. Det handler veldig ofte om å treffe på riktig periode når du velger din sisteskanse.

Noen foretrekker å ha én premium målvakt + en billig, noen ønsker å ha en målvakt i prisklassen 4.5m sammen med en billig, og andre foretrekker to rotasjonsmålvakter. Hvilken målvakt burde du gå for inn i det travle juleprogrammet, og hvilken prisløsning? I denne artikkelen skal jeg sette søkelys på valg av målvakt fra Gameweek 12 til Gameweek 21.

 

Topp fem målvakter – basert på poeng totalt

Navn Pris Eierandel Poeng totalt
Edouard Mendy 6.2m 19.7% 53
Alex McCarthy 4.6m 4.5% 47
Aaron Ramsdale 4.7m 10.5% 46
Hugo Lloris 5.4m 8.3% 46
Emiliano Martínez 5.5m 14.4% 44

 

Topp fem målvakter – basert på eierandel

Navn Pris Eierandel Poeng totalt
Ben Foster 4.1m 22.8% 23
Robert Sánchez 4.6m 21.1% 35
Edouard Mendy 6.2m 19.7% 53
Kasper Schmeichel 5.0m 15.5% 31
Emiliano Martínez 5.5m 14.4% 44

 

I år har det vært en del forskjeller på poengfangst om vi ser på de mest valgte målvaktene. Robert Sánchez (4.6m) har for mange vært en billig løsning som til tider har gitt meget gode poeng med sine fire rene bur, men totalt sett kan man si at han har skuffet.

Med hans røde kort forrige runde er det nå mange som ønsker å se andre veier. Dersom man sammenligner han med Chelseas Edouard Mendy (6.2m), har Sánchez med sine 35 poeng hele 18 poeng mindre enn Mendy sine 53 poeng. Prisen er dog mye høyere. Ben Foster (4.1m) er spillets mest valgte målvakt, dette er nok mest for å ha han som andrevalg på benken.

Edouard Mendy

Pris: 6.1m

Eierandel: 19.7%

10 neste kamper: LEI (A), MUN (H), WAT (A), WHU (A), LEE (H), EVE (H), WOL (A), AVL (A), BHA (H), LIV (H)

Chelsea har sluppet inn færrest mål med sine fire innslupne så langt, i tillegg har de nest lavest xGA (expected goals against/forventet mål imot) i ligaen på 10.86 mål. Dette forteller oss at de overpresterer litt. Mendy har kun foretatt 28 redninger i årets sesong, noe som kun er ellevte flest i Premier League, og han har i tillegg seks rene bur på samvittigheten.

De blåkledde fra London har et meget solid forsvar, der flere er i en rotasjonsfare. Prisen til Mendy kan derfor være verdt å betale. Dersom man ser på deres ti neste kampe er muligheten stor for å oppnå rene bur i stort sett alle kamper. Det skal dog sies at Thomas Tuchel sine menn kan holde buret rent mot enhver motstander.

Ederson

Pris: 6.0m

Eierandel: 9.0%

10 neste kamper: EVE (H), WHU (H), AVL (A), WAT (A), WOL (H), LEE (H), NEW (A), LEI (H), BRE (A), ARS (A)

Manchester City har sluppet inn nest færrest mål i årets Premier League-sesong med sine seks innslupne, kun to mer enn Chelsea. De har i tillegg ligaens desidert laveste xGA (expected goals against/forventet mål imot) på 7.69, noe som sier oss at de har sluppet inn mer eller mindre det som er forventet.

Ederson har spilt samtlige kamper i år, minus én, og har plukket med seg seks rene bur allerede.  Brasilianeren har kun hatt 12 (!) redninger i årets sesong, noe som er ti mindre enn neste keeper på listen og desidert minst av alle målvakter som har spilt fast i årets sesong.

Dette forteller oss at Guardiolas gutter har et veldig godt forsvar og at muligheten for rene bur er meget høy slik de spiller nå. De lyseblå har et meget pent kampprogram, om ikke det beste sett fra et defensivt perspektiv. Det lukter mye poeng på Ederson kommende periode spør du meg!

Hugo Lloris

Pris: 5.4m

Eierandel: 8.3%

10 neste kamper: LEE (H), BUR (A), BRE (H), NOR (H), BHA (A), LEI (A), LIV (H), CRY (H), SOU (A), WAT (A)

Conte sin inntreden øker sjansene for et stabilt defensivt Tottenham. Alt som har skjedd med Nuno tidligere i sesongen må egentlig overses nå som et nytt og mer solid system skal innarbeides. Programmet til London-laget de neste ti kampene er meget pent, men det kan likevel være verdt å vente litt ettersom man ikke vet hvor bra Spurs er, selv med Conte. Om ting klaffer tidlig vil nok Lloris gi meget god verdi.

Aaron Ramsdale

Pris: 4.7m

Eierandel: 10.6%

10 neste kamper: LIV (A), NEW (H), MUN (A), EVE (A), SOU (H), WHU (H), LEE (A), NOR (A), WOL (H), MCH (H)

Arteta har virkelig begynt å få sving på Arsenal, noe som også viser seg i den defensive strukturen. Ramsdale har vært klasse siden han tok plassen fra keepermakker Leno, og har hatt flere enorme kamper.

På hans åtte kamper for The Gunners har han fått med seg hele fem rene bur. Dersom trenden til Arsenal fortsetter, kan den britiske sisteskanen fort gi en meget pen poengsum til en billig penge den kommende tiden. Førstekeeper eller i en rotasjon, Ramsdale er et godt valg spør du meg.

Alex McCarthy

Pris: 4.6m

Eierandel: 4.5%

10 neste kamper: NOR (A), LIV (A), LEI (H), BHA (H), ARS (A), CRY (A), BRE (H), WHU (A), TOT (H), NEW (H)

Southampton har levert en godkjent start på sesongen, og McCarthy har levert imponerende. Nest flest poeng av samtlige målvakter på spillet og fem rene bur er status etter 11 spilte runder.

Laget fra sørkysten har sluppet inn sjette færrest mål. Med rent bur både mot West Ham, Leicester og Manchester City viser Southampton at de mener alvor defensivt. McCarthy sin prislapp gjør at han fort kan være en fin billig- eller rotasjonsløsning.

Rotasjonsforslag

Dersom du ønsker å se på en rotasjonsløsning kan nevnte McCarthy 4.6m og Ramsdale 4.7m være en god løsning. Med unntak av en hjemmekamp mot Leicester har begge lag et kampprogram som fint kan roteres om hverandre.

McCarthy – NOR (A)

Ramsdale – NEW (H)

McCarthy – LEI (H)

McCarthy – BHA (H)

Ramsdale – SOU (H)

McCarthy – CRY (A)

McCarthy – BRE (H)

Ramsdale – LEE (A)

Ramsdale – NOR (A)

McCarthy – NEW (H)

 

Min anbefaling

Ettersom de store utespillerkanonene De Bruyne, Fernandes, Kane og Lukaku per nå ikke leverer eller er skadet, kan man unne seg en dyr målvakt spør du meg. Både Mendy og Ederson er to meget gode valg om du velger å gå for en premium-målvakt, både basert på statistikk og kampprogram.

Dersom du ønsker å gå for rotasjon kan en løsning med Ramsdal (4.7m) og McCarthy (4.6m) være meget gunstig, samt ha en meget stor oppside. Litt avhengig av prisstruktur i ditt lag er begge nevnte løsninger gode spør du meg. Personlig ville jeg siktet på en premium-målvakt ettersom målvakt-rotasjon innimellom gir poeng på benken, som kan være meget frustrerende.