Slik løser du spissproblemene i Fantasy Premier League

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

Noe av nøkkelen til suksess i Fantasy er å være i forkant. Få inn de rette spillerne en runde eller to før konkurrentene. Investere pengene dine i rett lagdel.  Landskapet endrer seg mange ganger i løpet av en sesong. Akkurat nå er det vanskelig å velge blant spissene. Ingen fremstår som klare «must-haves». Det vil ganske sikkert snu. Da er det mange poeng å hente på å være tidlig på de rette spissene. 

Topp 3 poengplukkere blant spissene så langt er Jamie Vardy (10,6m) med 74 poeng, Michail Antonio (8,1m) med 65 poeng og Emmanuel Dennis (5,3m) med 64. Men hvilke spisser vil plukke flest poeng i rundene fremover?

Såfremt du ikke har overnaturlige evner er det umulig å spå sikkert. Du kan forsøke en telefon til Lili Bendriss, men magefølelsen min sier at hun ikke kjenner til FPL. Selv om jeg vil mene at det hadde vært god bruk av evnene hun hevder å være tildelt.

Uansett, det er noen spisser som peker seg ut som gode valg de neste rundene. Jeg vil i denne artikkelen fokusere på hvilke spisser som jeg mener er fasit for de kommende rundene i desember måned, runde 14 til 20.

Best form de siste rundene

Selv om fokuset er fremover, starter jeg med å se litt bakover. På de siste fem rundene. Og gledelig for oss nordmenn er det faktisk kongen selv, Joshua King (5,6m), som peker seg ut. Han har en «expected goals»-rate på 5,12, som er oppsiktsvekkende høyt. Forrige runde tok han også straffe. Riktignok uten Ismaila Sarr (5,9m) på banen, så her har vi ikke to streker under svaret ennå. Likevel meget mulig at han nå er foran Sarr i køen.

De to neste på lista er Pierre-Emerick Aubameyang (9,9m) med 3,29 og Christian Benteke (6,4m) med 2,94. Med tanke på pris er det King og Benteke som skiller seg ut blant disse tre som mest spennende med våre FPL-øyne. Aubameyang virker også å mangle noe selvtillit foran mål og brenner mange sjanser. Ivan Toney (6,7m), som er et ganske populært valg, er forøvrig nestemann på lista med sine 1,98 xG.

Når det gjelder faktisk leveranse i form av mål så kommer også King på topp med fem scoringer. Benteke og Dennis har tre mål. Antonio, som er den mest eide spisse på spillet med sin eierandel på 44,1%, har en stor og fet smultring å vise til. De som har valgt å gå uten han disse rundene har gjort et godt valg.

Mest populære valg

Ser man på mest eide spillere bør man etter min mening se på hva de beste spillerne velger. Det er ganske mange som har et FPL-lag, uten at de følger det opp eller legger så mye i det. I topp 1000 er det følgende tre spisser som er mest eid:

Raul Jimenez (7,8m), Ivan Toney og Michail Antonio.

Kampprogram

Fra runde 14 til runde 20 er det noen lag som skiller seg ut med både positivt og negativt fortegn når det kommer til kampprogrammet. Jeg har brukt tabellen til Fantasy Football Fix og fokuset her er på såkalt «attack difficulty». Det er en kombinasjon av de offensive tallene på alle lag og de defensive tallene på lagene de møter.

De 5 lagene med best kampprogram ifølge denne modellen:

  • Manchester City
  • Crystal Palace
  • Manchester United
  • Liverpool
  • Tottenham

De 5 lagene med dårligst kampprogram ifølge denne modellen:

  • Aston Villa
  • Leeds
  • Brighton
  • Watford
  • Wolverhampton

Hvis vi ser på lagene med best kampprogram, så ser vi at to såkalte «premiums» kan være gode valg fremover. Cristiano Ronaldo (12,4m) og Harry Kane (12,3m). Samtidig er det grunn til å sette et spørsmålstegn bak begge.

Verken Manchester United eller Tottenham har vært i nærheten av sitt beste nivå på en god stund. Ronaldo ble benket forrige runde og har i det siste levert bedre i Champions League enn i Premier League.

Kane har med unntak av runde åtte verken scoret eller levert målgivende. Nye managere inn kan selvfølgelig endre på det i tiden fremover, men det er ingen selvfølge.

I Liverpool er det andre lagdeler du skal fylle opp kvota med og Gabriel Jesus (8,7m) fremstår ikke som det beste valget i den lyseblå delen av Manchester.

Benteke peker seg derimot ut som et meget godt valg med tanke på det han har levert, prisen hans, og hvilket program Crystal Palace har fremover. Også verdt å merke seg at Crystal Palace har et veldig gunstig program i julen med tanke på reisebelastning, da de spiller bortekampene sine i London.

På motsatt ende av skalaen finner vi Jimenez. Han har levert ganske stabilt i det siste, men jeg tror ikke han er en mann du bør ha på laget de kommende rundene.

Om du har han på laget kan du gi han neste runde (Burnley hjemme), men så bør han ut. Wolves sliter med å skape mye fremover og står med 12 mål totalt. Kun Tottenham, Southampton og Norwich har dårligere tall. Nå blir motstanderne tøffere i tillegg.

Så spørs det hva du skal vektlegge når det kommer til King og Dennis siden Watford har et tøft program. De har vist at de kan levere også mot god motstand og det er viktig å ta prisen i betraktning. Av disse to mener jeg King er det beste valget. Han har best underliggende tall og er potensielt førstevalg på straffer. Dennis skal også trolig spille i Afrikamesterskapet i januar.

Sammensetning av laget

3-4-3 er en veldig populær formasjon i FPL. I det siste er det imidlertid forsvarsspillere som har plukket flest poeng. Et kjennetegn på de tre beste lagene i Premier League denne sesongen er at de har backer som leverer store bidrag offensivt. I FPL er det gull verdt.

Jeg mener derfor at du ideelt skal ha fire spillende forsvarsspillere. Da er det enten 4-4-2 eller 4-3-3 som er den beste formasjonen for den kommende perioden. Det er såpass mange gode billige løsninger på midtbanen at 4-3-3 bør være en populær formasjon fremover.

Min anbefaling

Så hva er fasit? 

For å ta et politiker-svar. Det avhenger av sammensetningen i laget ditt, formasjon og hvor stor risiko du ønsker å ta.

Men det er ikke særlig spennende å lese?

Så jeg tar sjansen på å være litt tydeligere. Først må du se på om du skal ha to eller tre spisser. Dersom du skal ha tre spisser i denne perioden, vil jeg mene at du bør ha en relativt billig, en i midtsjiktet og en litt dyrere. Da er du fleksibel og kan komme deg raskt på dersom en spiss du ikke har på laget plutselig finner storformen.

Når det gjelder den litt billigere, så er fasit enten Benteke eller King. De er begge god verdi og sannsyligheten er stor for at det kommer noen scoringer fra dem de neste rundene. De virker å være i bedre form enn Toney. Hvis du legger mest vekt på kampprogrammet, så går du for belgieren. Hvis du legger mest vekt på form, går du for nordmannen.

Jeg ville ikke hatt begge. Dette er i utgangspunktet spisser du ikke tenkte på ved sesongstarten – og det er en grunn til det. Historikken deres taler ikke for at de vil fortsette å banke inn mål hele sesongen. De spiller heller ikke for lag som kommer til å valse over motstanderne sine hver uke.

For meg står de ganske likt. Da blir det avgjørende at King koster mindre. 

Jimenez har vært et godt valg frem til nå, men jeg mener han bør selges enten nå eller etter Burnley-kampen. Dominic Calwert-Lewin (7,9m) kunne vært aktuell, men ser ut til å være ute en stund til. Patrick Bamford (7,7m) er på vei tilbake, men timingen nå er ikke rett. Leeds har et veldig tøft program fremover.

Antonio har ikke levert de siste fem rundene, men West-Ham har møtt både Manchester City, Liverpool og Tottenham i denne perioden. I runde 18 og 19 møter West Ham henholdsvis Norwich og Southampton på hjemmebane. Det lukter mål. Har du fremdeles Antonio, ville jeg ikke solgt nå. Har du solgt Antonio for fem runder siden, så har du gjort det rette. Jeg ville da likevel kjøpt han inn igjen før runde 18 og 19. Antonio får den andre spissplassen.

Den tredje spissplassen er vanskelig. Den står mellom Ronaldo og Kane, så kan Lukaku etterhvert melde seg på igjen. Du må selvfølgelig ikke ha en dyr spiss, men jeg tror timingen kan være god. Ronaldo er litt gambling selvfølgelig, men jeg tror han kan levere mye poeng de kommende rundene.

Benkningen mot Chelsea bør ikke være noe å bekymre seg for. Kampplanen var å forsøke å matche Chelsea sin intensitet i spillet og det var helt åpenbart at det ville bli mye løping uten ball.

Selv om gudfaren av «gegenpress» nå overtar ansvaret for Ronaldo & Co, vil jeg anta at han forsøker å finne gode taktiske løsninger med Ronaldo på banen.

Han har solgt seg inn til de personene i Manchester United som for noen måneder siden valgte å kjøpe Ronaldo, så jeg antar at han mener å ha taktiske løsninger som kan fungere med Ronaldo på banen. Ihvertfall i den type kamper som kommer nå fremover, mot lavtliggende motstandere av antatt dårligere kvalitet.

Det innebærer at fasit for desember er Ronaldo, Antonio og King. Så da er det bare å få på dem og så ordner resten seg. Da slipper du å ringe Lilli Bendriss. Bare hyggelig og lykke til.