Disse midtbanespillerne bør du kjøpe nå!

Skrevet av Andreas Ringstad-Holmsen

Fokuset er det samme som i forrige artikkel om spisser, som du finner link til her. Hvilke midtbanespillere er de beste valgene for de kommende rundene i desember? 

På midtbanen finner vi mange gode og stabile poengplukkere. Det er likevel noen som fremstår som bedre valg enn andre for den kommende perioden og her skal du få svaret på hvem dette er.

Mohammed Salah (13,1m) har 152 poeng i FPL så langt. Neste midtbanespiller på lista er Bernardo Silva (7,5m) med 84 poeng. Så for å få det på plass med en gang. Ja, Salah skal du ha på laget. Og jeg antar at alle som leser artikler om FPL har skjønt dette for en god stund siden. Det er mer åpent hvem som er de beste valgene for de øvrige fire plassene, heldigvis. Hvis ikke hadde det blitt kjedelig å spille Fantasy Premier League.

Best form de siste rundene

La oss starte med et lite tilbakeblikk på de siste fem rundene. Det er faktisk ikke Salah som har scoret flest mål i denne perioden. Silva er brennhet om dagen og står med fem mål på de siste fem kampene i Premier League. Like bak er landsmannen Diogo Jota (8,0m) med fire. Salah står med tre. Samme antall har Raphinha (6,7m) og Emile Smith Rowe (6,1m).

Salah er imidlertid øverst når det kommer til antall målgivende (Fantasy-målgivende). Han har seks og deler tronen med Jarrod Bowen (6,4m), som er i ferd med å få litt mer oppmerksomhet for sine prestasjoner i West Ham. Det er definitivt fortjent.

Ser vi på «expected goals» i samme periode er det kun Salah og Jota som har bedre tall enn engelskmannen. Jota ligger på 4,07, Salah på 3,33 og Bowen på 2,43. Bernardo Silva er nede på 2,29. Det viser at han har overprestert en god del. Samtidig vet vi av erfaring at gode spillere i form leverer bedre tall enn hva de underliggende tallene skulle tilsi.

Mest populære valg

I topp 1000 er det enighet om Salah. Han er eid av 100%. På ingen måte oppsiktsvekkende. Eierandelen på Jota er også høy. De to siste plassene går til Smith-Rowe og Raphinha. Brownhill er mest eid som femtemann på midten.

Kampprogram

I artikkelen om spisser brukte jeg modellen til Fantasy Football Fix og rangerte lagene ut i fra såkalt «attack difficulty». Den samme listen gjør seg gjeldende her, siden det er målpoeng vi er opptatt av når det kommer til midtbanespillere i spillet.

De 5 lagene med best kampprogram ifølge denne modellen som gjengitt i forrige artikkel var:

  • Manchester City
  • Crystal Palace
  • Manchester United
  • Liverpool
  • Tottenham

De 5 lagene med dårligst kampprogram ifølge denne modellen var:

  • Aston Villa
  • Leeds
  • Brighton
  • Watford
  • Wolverhampton

Det første man kan trekke ut av dette er at de populære valgene Salah og Jota må med. Det er fortsatt uavklart når Roberto Firmino (8,7m) er tilbake, men trolig er det noen runder til før han er tilbake på banen.

Da nærmer det seg Afrika-mesterskapet for Salah og Sadio Mané (11,9m) som starter i januar. Jota vil derfor ikke bare spille det aller meste fremover. Han vil få en nøkkelrolle. Med et gunstig kampprogram i tillegg er det egentlig ikke så mye mer å fundere over. To av plassene på midten må gå til Liverpool-gutta.

Manchester City er som oftest ensbetydende med mye mål. De kan tilby midtbanespillere til ganske snille priser i FPL. Den store utfordringen er hvem du skal gå for.

I tidligere sesonger har Kevin De Bruyne (11,8m) vært svaret, men til den prisen må den belgiske maestroen først finne tilbake til toppformen. Det tror jeg ikke han gjør i desember.

Både Crystal Palace, Manchester United og Tottenham tilbyr gode valg.

Conor Gallagher (6,1m) har en fin pris. Dessverre er det litt usikkerhet rundt rollen hans i laget. Han brukes innimellom ganske dypt i banen og er da langt mindre spennende sett med FPL-øyne.

Marcus Rashford (9,4m) vil trolig spille spiss i Rangninck sitt system. En lignende rolle som Chelseas Timo Werner (8,6m) hadde i RB Leipzig under tyskeren. Han har imidlertid variert i prestasjonene siden han kom tilbake fra skade og virker å være litt unna sitt aller beste.

Jadon Sancho (8,9m) er minst like spennende, men ble tatt av etter 61 minutter sist og må tilpasse seg en ny rolle i laget. Timingen virker ikke helt rett på dem, selv om det absolutt er en potensiell oppside her siden kampprogrammet er fint fremover.

I Tottenham er Heung-Min Son (10,4m) alt Harry Kane ikke er om dagen. Og som alltid et godt valg på FPL. Noe usikkerhet rundt Covid og ganske høy pris sammenlignet med de han konkurrerer mot trekker ned.

I motsatt ende er det først og fremst Raphinha som er verdt å merke seg. Leeds har Chelsea, Manchester City, Arsenal og Liverpool på de fire neste. Hvis du sitter med han på laget og har mulighet til å prioritere et bytte på midtbanen, ville jeg ikke nølt med å selge han. Selv om han helt sikkert må kjøpes inn igjen på et senere tidspunkt.

Sammensetning av laget

Her snur landskapet fort, men ser man på midtbanen isolert så vil nok de fleste helst ha fire spillende midtbanespillere og et billigvalg som skal plasseres bakerst på benken. Jeg tar utgangspunkt i dette når jeg kommer med mine anbefalinger.

Mine anbefalinger

To av plassene er allerede delt ut. Salah og Jota må du ha på laget. Der er det kun skader, sykdom eller lignende som kan endre på det standpunktet. Liverpool har skapt 49 store sjanser i Premier League så langt denne sesongen. Manchester City og Chelsea har henholdsvis 36 og 32. Det sier litt om hvordan det offensive flyter for Klopp & Co.

I og med at jeg anbefalte Ronaldo som en av tre spisser og Salah har den prisen han har, utelukker det valg som Sadio Mané, Kevin De Bruyne eller Bruno Fernandes (11,6m). Son kan det være budsjettet tillater og han bør absolutt vurderes. Dittp samme med Rashford og Sancho. Jeg er likevel der at jeg mener det finnes to bedre valg enn disse nevnte.

Bernardo Silva eller Phil Foden (8,1m) må med. Med et slikt kampprogram bør du ikke gå uten en offensiv spiller fra de lyseblå. Foden brukes mye som falsk nier denne sesongen og virker å være tilbake for fullt etter litt skadetrøbbel i landslagspausen.

Om du sitter med han ville jeg ikke prioritert et bytte til Bernardo Silva. Jeg vil likevel si at portugiserens form er for god til å ignorere. Han er også 0,6m billigere enn sin engelske lagkamerat. Bernardo Silva tar den tredje plassen.

Den fjerde plassen har for mange – med rette – vært tatt av Raphinha. Nå er imidlertid timingen riktig for salg. Om du ikke har han bør det også være helt utelukket å kjøpe han nå.

Jeg mener Gallagher kan være et godt valg her, hvis han brukes i en mer offensiv rolle fremover. Den usikkerheten ligger imidlertid der. Jeg vil også trekke frem Mason Mount (7,5m). 12 og 13 poeng på de to siste. Tar dødballer og har en egen evne til å plukke med seg målpoeng.

Smith-Rowe kan også nevnes, men Arsenal ser ut til å vakle litt igjen. Uansett faller valget mitt faller på Jarrod Bowen.

Ikke bare har han gjort en romanse med en tidligere deltaker av Love Island offentlig den siste uka – han leverer også varene på banen. Han har gode underliggende tall og har levert målpoeng selv om West Ham har hatt tøff motstand. Han har en fin pris og timingen er perfekt for å gjøre et bytte mellom han og Raphinha. West Ham har også blitt et godt fotballag, så det føles mye tryggere å velge spillere derfra enn hva tilfellet var for noen sesonger siden.

Til den siste plassen på midtbanen er det ikke mye som skiller de ulike navnene. Og  det er ikke her du gjør det viktigste valget i FPL akkurat. Uansett, alt kan telle til slutt.

Her vil man bruke minst mulig med penger, så jeg går for en 4,4m-spiller. Mitt valg blir Yves Bissouma. Brighton holder en del nuller bakover og han tar innimellom dødballer. Har du maks flaks, blir det en målgivende på han den ene gangen han kommer inn på laget.

Slik vil vår anbefalte midtbane da se slik ut:

Salah (13.1m) – Jota (8.0m) – Silva (7.5m) – Bowen (6.4m) – Bissouma (4.4m)

Husk at det er kamper i Europa igjen denne uka og det kan oppstå skader og sykdom. Covid er nok dessverre fortsatt en faktor som kan påvirke. Vil derfor anbefale at du venter med byttene til fredag. Lykke til med den kommende perioden.