FPL-dilemma: Kapteinsvalg (Gameweek 6)

Anders Fosse

Norwich sjokkerte en hel fotballverden da de slo Manchester City forrige runde. Kan man ikke stole på Sterling og Agüero lengre? Vi har tatt en nærmere kikk:

Sergio Agüero (Watford hjemme)

Hvem hadde vel på forhånd trodd at Teemu Pukki skulle få flere FPL-poeng enn Sergio Agüero på Carrow Road? De aller færreste, men finnen og resten av de gulgrønne imponerte noe voldsomt, og holdt på ledelsen helt inn.

Det sto ikke på mulighetene for Manchester-laget. Agüero fikk faktisk flest store sjanser (3) av alle i Premier Leagues femte runde, men klarte ikke å omsette mer enn én av avslutningene i mål.

Aguero-and-Sterling

Argentineren hadde riktignok en xGI (“Expected Goal Involvement” fra Fantasy Football Scout) på “bare” 1.05, og fikk sånn sett det han skulle ha, men Agüero er vanligvis en såpass god avslutter at han som regel scorer litt oftere enn det som forventes ut ifra størrelsen på sjansene hans.

Apropos statistikk: Nå venter en hjemmekamp på Etihad, og ingen trives bedre her enn Agüero. I fjor hadde han en xGI hjemme på hele 14.18, kontra 8.25 borte. I tillegg var det enorm forskjell på antall minutter per mål hjemme (hvert 75. minutt) og borte (hvert 226. minutt). Også i år har han begynt bra på Etihad, med fire målinvolveringer på to kamper.

Noe som taler mot Agüero og City er at Watford har vært solide borte så langt i år, selv om et tannløst Everton og Newcastle muligens skal ha deler av skylden for akkurat det. Samtidig skal det sies at om “the Hornets” fortsetter å nekte motstandere sjanser, og i tillegg tar med seg selvtillit fra trenerskiftet og den suverene andreomgangen mot Arsenal sist, så trenger ikke dette nødvendigvis bli en ren City-walkover.

NB PL bonus reklame

 

Pierre-Emerick Aubameyang (Aston Villa hjemme)

Det er ikke bare Agüero som har tatt med seg forrige sesongs gode hjemmeform inn i 19/20-sesongen. Aubameyang kunne vise til hele 15.13 i xGI hjemme i fjor, men har samtidig åpnet denne høsten litt mer forsiktig enn sin spisskollega, med to mål på to kamper. Det de to deler, sammen med Callum Wilson, er at de enda ikke har gått av banen uten en målinvolvering så langt denne sesongen – som er betryggende når man skal dele ut kapteinsbindet før neste runde.

At Lacazette nå er ute gjør i tillegg Aubameyang til et mer fristende kapteinsalternativ enn før, når man nå er sikker på at han starter sentralt på topp for “the Gunners”. To mål ble det i førsteomgangen borte mot Watford sist, selv om både han og resten av laget kollapset etter pause.

aubameyang

Nå møter de Aston Villa hjemme, og etter sistnevntes defensive opptreden borte mot Spurs i sesongens første runde er det nok fristende for mange å se til Aubameyang i denne. I den kampen slapp Aston Villa til hele 17 skudd og fire store sjanser. Til sammenligning har Leicester i løpet av sesongens fem første runder bare sluppet til 25 skudd og fem store sjanser.

Her kan det bli målfest for Aubameyang, Pépé og Ceballos.

 

Mohamed Salah (Chelsea borte)

Det som på papiret ser ut som en blodrød kamp trenger på ingen måte være det når avsparket er tatt. Salah viste mot både Norwich og Arsenal hvor god han er mot lag som er mer opptatt av å angripe enn å forsvare seg, og Chelsea har under Lampard definitivt sett ut som nettopp et slikt lag.

Faktisk er det bare Norwich (12) som har sluppet inn flere mål enn Chelsea (11) til nå denne sesongen. Mange Chelsea-fans øynet nok håp da laget la om til tre midtstoppere sist, men etter at Rüdiger måtte ut med skade i pausen raknet det for Chelsea bakover, igjen. Blir neppe klar igjen til denne, hvilket kan bety at en tidvis svært svak Zouma starter nok en gang.

salah 2019

I tillegg mangler de sannsynligvis fremdeles sin viktigste defensive brikke her, nemlig Kanté, hvilket er gode nyheter for Liverpool-fans og Salah-eiere. Liverpool har også startet denne sesongen glimrende, og troner øverst på tabellen med fem seire av fem mulige. Hvis ikke Salah er differensial nok som kaptein i denne runden kan Mané være et vel så godt alternativ, med tre målinvolveringer borte så langt i år.

Rundens kaptein

I denne runden vil de aller fleste se til Manchester City, Arsenal eller Liverpool når de skal velge sin kaptein. Selv om Salah eller Mané borte mot Chelsea hadde vært en nydelig differensial å slå i lunsjbordet med på jobb neste mandag (“Jeg visste at Watford kom til å klare å mure igjen”), så tilsier all fornuft at kapteinen din bør være lyseblå.

Vi i FantasyFans har nå anbefalt Sterling to runder på rad, og selv om engelskmannen har hatt en xGI på 1.42 tilsammen i disse kampene så har det dessverre resultert i null Fantasy-poeng. At Agüero, som ender opp med fire målinvolveringer til sammen i de samme oppgjørene, har en helt identisk xGI på 1.42, sier litt om alle tilfeldighetene og marginene som spiller inn her.

Det som avgjør for vår del til neste runde er det faktum at Sterling spilte 90 minutter i onsdagens CL-kamp mot Shakhtar Donetsk. Det er på ingen måte en klinkende klar indikasjon på at han benkes mot Watford, men det øker sjansen for det. Da er det bedre å gå for mannen som ble hvilt i midtuken, som har flest skudd av alle de siste fire rundene (18 skudd totalt, Firmino er nestemann med 15) og som stortrives hjemme, nemlig Sergio Agüero.

Rundens kapteinsvalg: Sergio Agüero